English Español Français Deutsch Italiano Český Polski Русский Română Українська Português Eesti 中文 日本

Сучасні знання про Бога, Еволюцію, сенс життя людини.
Методологія духовного вдосконалення.

 
Розділ 8. Символи та образи, тиша душі
 

Книга про Майстра Ісуса/Розділ 8. Символи та образи, тиша душі


Розділ 8.
Символи та образи,
тиша душі

Тиверіадське озеро ми в ті часи називали морем Галілейським.

Рибальський човен часто ставав нашим найзручнішим способом переміщення.

Іноді, стоячи на човні, Ісус проповідував перед людьми, що зібралися на березі.

Це було чудово: природний амфітеатр бухти, слухачі, що розсілися по березі, тихі води. Фігура Вчителя на човні відбивалася у воді.

Його завжди було добре чути, навіть якщо збиралися тисячі людей.

… Я встиг полюбити водяні простори в наших мандрівках з Ісусом особливою любов'ю. Спокійна поверхня води до горизонту. Тиша зовнішня та особлива тиша душі.

Розмірений легкий плескіт хвиль завжди допомагає входити в цю тишу.

Море легко та природно вчить людину багато чому: і розумінню безмовності душі, і розумінню нікчемності людських тіл у порівнянні з водяною гладінню до горизонту, і пізнанню Станів Божественності, через зростання витонченою душею на таких просторах.

Ісус навчав нас багато чому на цих берегах. Він часто використовував символи та образи води в річках, морях, океанах. Він говорив нам про те, що ми тільки починали розуміти, та лише згодом усвідомлювали всю глибину сказаного.

Багато світанків і заходів сонця ми зустрічали з Ним поруч на морському березі. Іноді це відбувалося в повній безмовності, іноді ми слухали слова Учителя про Божественне. Ці Його слова, усі такі епізоди життя з Ним, у полі Його Свідомості, запам'ятовувалися душею так яскраво, що згодом допомагали занурюватися в Злиття з Ним душами та глибоко розуміти те, що тоді було почуте, але усвідомлено не до кінця.

Ісус говорив, пояснюючи багато чого на живих прикладах.

У тому числі, Він показував нам, як легко та природно природа демонструє нам Закони Вищого Божественного Порядку.

Ось, наприклад, річка впадає в море та єдиними стають їхні води.

Або можна побачити природу хвилі, її єдність з усіма водами всієї морської безмежності. Морська вода на якийсь час стає хвилею, що несе міць моря. Хвиля при цьому не відривається від моря, але залишається його частиною. А потім знову настає штиль і немає хвиль — є лише гладінь та спокій моря.

Ось ще приклад: крапля води в товщі морських глибин, крапля, що назавжди втратила свої межі та яка має в собі всю міць безмежності моря…

Ісус пояснював нам, що і душа так само вчиться пізнавати Єдність із Богом, розчиняючись подібно до краплі в товщі води або, впадаючи в Божественну Єдність, як велика річка, та знаходить там Єдність у Глибинах. Він говорив і про те, що Божественна Душа може проявляти Себе, з'являючись на якийсь час як Велика Хвиля, єдина з усім Океаном, і не відриваючись при цьому від Всеєдності Божественного, а потім знову розчиняти Себе в Безкрайності Первинної Божественної Свідомості.

Говорив Ісус і про те, як важливо розуміти, що без досвіду проживання цих станів Злиття з Богом такі образи лише символи в умі, подібні до притч, сенс яких ще належить розгадати…

І, звичайно ж, Ісус навчав нас духовним практикам для здобуття справжнього Знання, бо жодні слова, як би сильно в них людина не повірила, не заміняють досвіду душі, яка відчула в цьому переживанні іншу Живу Божественну Реальність.

Сам Ісус часто був зануреним у Злиття з Отцем Небесним. Ми бачили, що Він там, куди ми поки що не допущені…

І ми мріяли, що настане і наш час.

* * *

Спокій розуму, вміння розчинятися — дуже важливі на духовному Шляху.

Занурення свідомості у тишу духовного серця — найважливіший крок.

Ісус навчав нас такій тиші, яка замінює звичайний людський розум на стан душі, яка сприймає, любить, бачить і чує.

Така тиша дозволяє пізнати, як безперечну реальність, — спокій, любов і ніжність Отця Небесного. Здобути таке переживання, а потім знову та знову занурюватись в цю Божественну тишу дуже важливо.

Для мене досвід життя та учнівства у Івана Хрестителя був тоді великою допомогою, бо я вже знав прийоми та способи входження у внутрішню тишу, і це дозволяло ефективніше працювати над собою-душею. Але багато хто з нас вміння входити в тишу душі, тоді тільки починали освоювати.

Ми не раз запитували Ісуса про те, як нам легко зупиняти суєту думок та бурі емоцій, як навчитися перебувати в станах любові постійно. Лише коли Ісус Сам занурював нас у Божественні Любов та Спокій Своєю Силою, ми легко відчували це…

Одного разу Пилип запитав Ісуса:

— Як навчитися нам завжди жити у внутрішній тиші душі? Тільки-но Ти перестаєш нам допомагати — нас знову долає занепокоєння розуму та суєта думок.

Ісус окинув нас, які слухають Його, лагідним поглядом:

— Невже ви й досі не відчули, як це просто? Вона — Свята тиша — присутня скрізь, завжди! І всередині вас, і за межами тіл, скрізь, тиша всесвітня, вічна. Який би шум і суєта довкола не відбувалися, але ця нерухома прозора тиша присутня — вона не зникає. Лише коли ваша увага повністю перемикається на те, що рухається, шумить усередині вас або захоплює увагу зовні, то ви перестаєте відчувати сам простір вічної та прекрасної тиші, в якому ми завжди знаходимося!

Закрийте зараз на якийсь час очі… — і слухайте. Ось Мій голос звучить усередині вас та зовні від вас. А ось та птиця вдалині… ви чуєте її? А легкий шелест листя олив, ви чуєте? Весь простір прозорий і тихий зараз ви заповнюєте собою душею для того, щоб це почути. Не робіть особливих зусиль, щоб почути тишу — вона сама приходить, входить у душі. Ось Я змовкаю на якийсь час і чутна, проявлена стає прозора тиша. Вона відчувається, коли спокійно та уважно ви просто спостерігаєте простір Божественного Буття. Бог тут у всьому! Прямо зараз Він тут, з усією Своєю Любов'ю. Прозора краса тиші може бути знайдена, пізнана прямо зараз. І це зараз є завжди!

Ось у цей момент ви, як душі, заповнили всю цю невелику долину на всі боки від тіл. Ось далеко шумить річка, вітер часом доносить звуки далекого селища.., а далі — там є море, вся його величезна неосяжність… І там звучить рівний шум хвиль… Де ці звуки проявлені? — Вони звучать у тиші вас як душ…

Ми були вражені, приголомшені тишею. Думок більше не було, не хотілося ворушитися та робити щось.

Розкрився простір іншого виміру буття: простір тиші, вічного та безмежного спокою, в якому проявлений Бог!

* * *

Звичайно, нам доводилося повертати себе в Божественну тишу знову та знову. Ми навчалися слухати в цій тиші Голос Ісуса та розуміти Його слова, сприймаючи Знання душами. Ми вчилися занурюватися в тишу перед сном, споглядаючи безмежність зоряного неба або вогонь багаття, ми вчилися внутрішньому мовчанню серед гомону натовпів людських… — і, поступово, Бог все більш і більш проявленим ставав у цій тиші!

Саме така тиша дозволяє почути Голос Отця Небесного. Це не обов'язково буде саме чутний, як у повсякденному житті, людський голос. Там інші Закони і Розуміння можуть приходити без слів, всеосяжно… Коли ми досягаємо внутрішньої тиші та спокою розуму, то Боже керівництво стає проявленим!


<<< >>>
 
ГоловнаКнигиСтаттіФільмиФотогалереяСкринсейвериЕнциклопедіяАудіокнигиАудіолекціїПосилання