English Español Français Deutsch Italiano Český Polski Русский Română Українська Português Eesti 中文 日本

Сучасні знання про Бога, Еволюцію, сенс життя людини.
Методологія духовного вдосконалення.

 
Притча про варіанти Вчення про Єдину Істину
 

Суфійські притчі/Притча про варіанти Вчення про Єдину Істину


Притча про варіанти Вчення
про Єдину Істину

— Чому існує така різниця у Вченнях про Бога та про Шлях до Нього? Чому навіть серед суфійських учителів є така різниця в тому, чого вони вчать? Що вже говорити про різні релігійні віросповідання різних народів! Адже вони століттями сперечаються і ворогують про те, як треба шанувати Бога! Чому так відбувається?

— Добре, Я відповім вам, але не прямо тепер. Мій близький друг запросив нас відвідати його будинок. Збирайтеся в дорогу!

… Вранці учні та Майстер вирушили в дорогу. Перед ними розстилалася прекрасна долина, вдалині, в блакитному серпанку височіли величні гори. Сонце, що піднялося над їхніми вершинами, осяяло ніжним світлом усе навколо. Дорога, якою йшли Майстер і його учні, була осяяна сонячним промінням настільки красиво, що здавалося, ніби вона з'єднує поверхню планети і сяючий сонячний диск!

Майстер запропонував учням помилуватися цією красою і сфотографувати її величність:

— Ось вона дорога до джерела Світла!

… До вечора вони досягли будинку, де жив друг Майстра. На них чекали прекрасна вечеря та мудрі бесіди.

Після трапези Майстер із учнями вийшли в сад.

Пахощі квітучих дерев, клумби квітів і маленькі фонтанчики, що дзюрчать, — все це створювало середовище блаженної краси і гармонії. Промені заходу сонця пофарбували сад золотим сяйвом. Доріжка, викладена вишуканим візерунком із пласких каменів, була освітлена так красиво, ніби по ній можна було увійти прямо в золото заходу сонця.

Майстер сказав:

— Запам'ятайте і цю картину: ось ще одна дорога, яка теж веде до джерела світла!

… Кілька днів вони гостювали в друга Майстра, а потім вирушили у зворотний шлях.

Вже при поверненні до будинку, Майстер знову звернув увагу учнів на чудовий краєвид, що відкрився перед ними. Сонце висвітлювало шлях ніжно і ласкаво, немов вітаючи їхнє повернення додому. Щастя від споглядання краси знову охопило їх усіх!

Майстер запитав:

— Ви ще пам'ятаєте, що запитували Мене про те, чому існують різні віросповідання про Шлях пізнання Єдиного Бога? Потрібно Мені тепер про це ще щось говорити? Чи, може, хтось із вас тепер сам розповість про це?

Учениця Майстра на ім'я Суфі сказала:

— Можна я спробую сказати те, що зрозуміла?

Майстер лагідно посміхнувся:

— Спробуй донести до інших те, що ти зрозуміла!

Суфі заговорила:

— Коли хтось із подвижників наближається до завершення Шляху до Світла, до прямого пізнання Божественного, — він стає зачарований Красою Улюбленого Аллаха! І він хоче всім розповісти про те, як сам пізнав Його Блаженну Любов і, як це можуть зробити також інші! Він описує свій Шлях і все, що допомогло йому в Шляху.

І інший подвижник, теж пізнає Чудове Сяйво Любові Аллаха і описує для людей все, що допомогло саме йому, кожну деталь на Шляху, яка здається йому значущою!

Це так само, як у прекрасних видах сходу сонця, які ми споглядали. Так і виходить: один бачив схід сонця на сході, а інший, захід сонця на заході… В одному випадку шлях йшов до гірських вершин, у іншому, проходив у спокійному спогляданні серед квітучого саду…

Багато хто називає духовний Шлях — дорогою у свій справжній Дім, Дорогою Додому! Бо немає більшого щастя, ніж Злиття з Великим Улюбленим у Його Обителі, де душа знаходить Високе Щастя Єдності, повноту усвідомлення Істини, яка є Аллах!

Всі успішні подвижники та шукачі Істини пізнавали одного й того ж Вселенського Творця — подібно до того, як ми щойно бачили красу і велич одного і того ж Сонця, але трохи по-різному.

Якби послідовники тих, хто пізнав Творця, самі теж бачили і розуміли суть, то й вони побачили б сяючу велич Божественної Любові та Мудрості. Тоді між ними не було б розбіжностей.

Але люди починають сперечатися про напрямки по сторонах світу, яким слід поклонятися, або про каміння, якими викладені сходи… У таких випадках, суперечки множаться до безкінечності.

— Молодець, Суфі, ти вже навчилася пояснювати складні речі простими прикладами!

— Але ж це Ти показав нам усе це!

— Це показує Бог тисячоліттями. Але кривавий розбрат через відмінності у вірі, що створюються людьми, що живуть у стані ненависті та агресії, відбуваються і донині.

Потрібно вчитися бачити і розрізняти справжнє та хибне у вченнях про пізнання Божественного!

Але будемо пам'ятати при цьому, що Істина завжди сяє Світлом Любові!

Достовірний — будь-який варіант духовного руху, де основою є етична чистота і розвиток себе в якості духовного серця. Це є Шлях Любові, Шлях Серця! Це є Прямий Шлях!

Так, Шлях Серця може мати варіації. Причому, варто знати їх і розумно застосовувати. Кожне з наступних поколінь духовних шукачів може використати досвід своїх попередників і також робити свій власний внесок у скарбницю знань з очищення душі та її наближення до Божественності. Все це сприяє прискоренню просування шукачів Істини за Шляхом Еволюції Вселенської Свідомості!

<<< >>>
 
ГоловнаКнигиСтаттіФільмиФотогалереяСкринсейвериЕнциклопедіяАудіокнигиАудіолекціїПосилання