English Español Français Deutsch Italiano Český Polski Русский Română Українська Português Eesti 中文 日本

Сучасні знання про Бога, Еволюцію, сенс життя людини.
Методологія духовного вдосконалення.

 
АГНІ-ЙОГА
 

Володимир Антонов

АГНІ-ЙОГА

© Володимир Антонов, 2010.




Термін Агні-йога був уперше почутий подружжям Миколою та Оленою Реріх від жителів гір під час експедицій по Центральній Азії. Цей термін означає Злиття з Божественним Вогнем або Шлях до такого Злиття. Вогонь — у цьому контексті — це подібний до полум’я стан Найвищої Божественної Свідомості, що його Вона може набувати.

Реріхи розвинули Вчення Агні-йоги і принесли його в Росію та інші країни, тому тепер термін Агні-йога існує в нерозривному зв’язку з їхніми іменами.

Подружжя Реріх були дуже вдалою парою: він — жагучий мандрівник і талановитий живописець, вона — вірна його супутниця, яка набула окрім того пророчої здатності — здатності обопільної розмови з Богом. Результатом цих святих бесід стали щоденники Олени Реріх, які склали 14 томів під загальною назвою “Жива етика”.

Що являють собою ці записи? Вони — дуже неоднорідні, найчастіше важкі для сприйняття, текст у багатьох місцях не відредагований літературно, найглибші істини перемежовуються з явними жартами Бога і довгих наборів фраз, позбавлених змісту. Чому так?

Справа в тому, що, за задумом Бога, ці записи зовсім не призначалися для опублікування саме в такому вигляді: Він указував видати лише тематичні вибірки з них [3].

Причина ж якісної неоднорідності тексту полягає в наступному. Бог, тренуючи пророчу здатність Олени Реріх, наполягав на веденні саме систематичних, щоденних записів [3]. Але для цього не завжди був актуальний на цей момент матеріал. І тоді очікуваній на слова Господа Олені Реріх давалися — що типово в таких випадках — просто майже безглузді потоки красивих фраз.

А жарти типу: ноги холодіють тому, що вся енергія пішла на розпалення серця, — підносилися, аби у важкі хвилини підбадьорити втомлених мандрівників.

Ще однією, що вимагає спеціального згадування, особливістю текстів є розширення меж термінів “вогонь”, “вогненність” на психоенергетичні процеси і явища. Робилося це з метою створити настрій енергійності, пафосу боротьби. Але для розуміння Вчення читачеві варто диференціювати поняття Божественного Вогню — і “вогненних” проявів психічної діяльності людей і духів.

“Вогненною” енергійністю пронизані всі тексти “Живої етики”, а також дивовижні за силою виразності живописні твори Миколи Реріха. І це стало однією з найсильніших рис початого через Реріхів духовного руху.

Рух Агні-йоги вніс вагомий вклад у духовне пробудження людей, насамперед, Росії, що опинилися жертвами атеїстичного насильства з боку КПРС, а потім звироднілої до рівня народних казок домінуючої релігійної ідеології. У найцінніших вказівках, якими наповнені книги “Живої етики”, Бог у черговий раз дав людям роз’яснення про те, що таке Бог, людина, еволюція, сенс життя, показав можливість досягнення Досконалості, виходу з кола страждань, можливість пізнати Його, Бога, досягти вищої реалізації себе в Злитті з Ним.

Агні-йога — це “Вчення не на сон грядущий, але для насичення всього життя” [2].

Розглянемо тепер основні положення Вчення Агні-йоги:

>>>
 
ГоловнаКнигиСтаттіФільмиФотогалереяСкринсейвериЕнциклопедіяАудіокнигиАудіолекціїПосилання