English Español Français Deutsch Italiano Český Polski Русский Română Українська Português Eesti 中文 日本

Сучасні знання про Бога, Еволюцію, сенс життя людини.
Методологія духовного вдосконалення.

 
Притча про Погляд Майстра
 

Суфійські притчі/Притча про Погляд Майстра


Притча про
Погляд Майстра

— Ти весь забруднився, — сказав Майстер учню.

— Так ні ж! Це зовсім не варте уваги: тут тільки крихітна цятка! — заперечив учень, дивлячись на невелику темну пляму на своєму білому одязі.

— Дозволь повторити тобі: ти — потворно брудний! Іди і вичисти цей бруд негайно!

— Ти помиляєшся, Вчителю: цятка зовсім маленька! Напевно, Ти погано бачиш…

— Я бачу досить добре, Мій друже, щоб попередити тебе про велику небезпеку! І Мені буде радісно, якщо ти почуєш Мою пораду!

Коли крапля бруду потрапляє на білий одяг — її добре видно і її легко змити.

Але, якщо хоч мала крапля гордині, зарозумілості потрапляє в прозорі води душі, то вона, розчинившись і перетворившись на напівпрозорий бруд, стає ледь помітним. І тоді її усунути вже зовсім не просто!

Якщо, ти й надалі хочеш навчатися у Мене, то тобі доведеться звикнути до того, що Мій погляд подібний до збільшувального скла.

Якщо, Я бачу порок душі учня, то від Моєї пильної уваги він збільшується до таких розмірів, щоб учень зрозумів сам всю згубність того недоліку і зруйнував у собі те, що заважає його душевній чистоті.

Якщо ж, Я дивлюся на досягнення і успіхи учня, то Мій погляд робить їх маленькими і незначними у порівнянні з тим простором, який Бог відкриває для майбутніх звершень душі.

Втім, Я не неволю тебе: ти можеш і надалі вважати себе чистим і невинним і продовжувати жити в ілюзорному світі, плекаючи свої недосконалості… Але тоді вже Бог — через випробування, які підносить доля, — відкриватиме тобі істину через твої біль і розчарування.

Юнак похилив голову і слухняно поспішив виконати пораду Майстра. Довго-довго він прав у проточній воді маленьку плямку на одязі і водночас уважно очищав себе від паростків гордині, зарозумілості, що з'явилися в ньому.

Велику силу має Погляд Майстра. Він може допомогти учневі побачити його проблему перш, ніж вона обернеться йому хворобою або іншим лихом.

Але тільки сама людина може стерти в собі недоліки та очистити своє майбутнє!

<<< >>>
 
ГоловнаКнигиСтаттіФільмиФотогалереяСкринсейвериЕнциклопедіяАудіокнигиАудіолекціїПосилання