English Español Français Deutsch Italiano Český Polski Русский Română Українська Português Eesti 中文 日本

Сучасні знання про Бога, Еволюцію, сенс життя людини.
Методологія духовного вдосконалення.

 
Притча про те, як навчитися істинної Любові
 

Суфійські притчі/Притча про те, як навчитися істинної Любові


Притча про те,
як навчитися істинної Любові

Якось до Майстра, що не відкидає тіней, прийшов чоловік, щоб просити у нього допомоги і поради.

— Ти, мудрий Майстер, допоможи мені! Я бачу свої недосконалості та слабкості, але ніяк не можу з ними впоратися! Я багато років намагаюся не проявляти свої погані емоції або порочні бажання… Але варто мені, раптово, бути захопленим новою ситуацією, яку посилає мені Бог, і я знову і знову, повторюю ті помилки! Знову і знову, я каюсь і обіцяю не грішити більше… Але знову і знову, гнів, роздратування, або страх долають мене, а великі бажання, або маленькі забаганки поневолюють мою волю… і змушують виконувати їх до тих пір, поки не отримаю задоволення від виконаного. Невже, я безнадійний і немає мені спасіння та зцілення? Я дуже хотів би стати краще…

Майстер лагідно подивився на людину. Вони стояли біля гарного ставка. У воді цвіли чудові білі та ніжно-рожеві лілії. Гладь води була спокійна і чиста, як дзеркало.

Майстер сказав чоловіку:

— Подивися на своє відображення.

Тепер змуси відбиток руки підняти до обличчя, не рухаючи при цьому своїм тілом!

— Але ж це зовсім неможливо!

— Тоді поворухнули тілом, а відбитку дай наказ залишитися нерухомим!

— Це не може вийти, — адже відображення точно повторює кожну дію тіла!

— Так. У ситуації «ти і твоє відображення», — ти є головним, а відображення у воді є наслідком.

Такі ж взаємини і між властивостями тебе-душі і твоїми емоціями, думками та вчинками.

Тобі треба змінити себе, як душу, і тоді всі твої емоції, думки та вчинки зможуть бути прекрасними.

Якщо хочеш, залишся у Мене, Я можу показати тобі прийоми, які допоможуть у цьому.

Але тільки…

Ось подивися: — бутон білої лілії, він не розкрився ще… І навіть, якщо дуже захотіти, він не розкриє миттєво свої пелюстки.

Потрібен час, щоб квітка сформувалася. Потрібно, щоб щодня його пестило сонце і вода плекала коріння! І лише тоді, згодом, народиться чудова квітка! Тоді тільки розкриються пелюстки і вся внутрішня краса стане на видноті!

Так само, і перетворення душі, воно вимагатиме багато часу та праці. Наберися терпіння…

* * *

Чоловік залишився жити в будинку Майстра.

І почав Майстер, який не відкидає тіней, вчити свого нового учня переміщати центр себе-душі в духовне серце.

Він говорив так:

— Щоб розпочати перетворення душі, слід дізнатися, що людина може жити, сприймаючи світ не лише розумом, очима та вухами тіла. Людина може сприймати світ люблячою душею, що складається з духовного серця!

Зараз вдихни на повні груди і видихни. Зроби так кілька разів. Відчуй той простір усередині тіла, в якому відбуваються подихи. А тепер спробуй так само, як повітря, ніби вдихнути світло, подібне до сонячного.

Нехай, тепер частина того світла, яке ти вдихаєш, назавжди залишається в тебе в грудях. Звикай до того, що саме тут знаходиться центр тебе-душі. І саме тут народжується любов, яка нехай освітлює твій шлях по життю серед усіх людей і всього живого на Землі і, навіть, у нематеріальному просторі.

Потім, кожен день ти можеш вчитися випромінювати це світло, подібно до лагідного сонечка, що сяє зсередини.

І потім, розширюй це світло на всі боки, наскільки вистачає сил.

У цьому просторі світла ти можеш вчитися жити і відчувати себе, дивитися з нього, говорити, дбайливі руки душі простягати, пестячи все навколо в Божому Творінні!

* * *

І почав новий учень Майстра такі вправи повторювати щодня знов і знов.

І нове чарівне сприйняття світу народжувалося у ньому! Це був напрочуд радісний і блаженний дотик до всього душею, що складається з ніжності та спокою!

А Майстер показував своєму учневі нові прийоми очищення енергій тіла і розширення себе-свідомості.

Почала розпускатися квітка душі, що пахла любов'ю Божественною, бо любов до Бога з'явилася і міцніла в цій людині!

Він намагався тепер ніколи не забувати про Любов Творця, Який завжди перебуває навколо та всередині кожного з нас!

Поступово, він навчився охоплювати будь-яку ситуацію собою-любов'ю і собою-спокоєм.

Тепер йому вже не становило труднощів справлятися і зі своїми, що іноді ще виникали, поганими думками і емоціями. Подібні негативні стани з'являлися в ньому все рідше.

А потім, і зовсім уже не потрібно було йому докладати зусиль, щоб дивитися на все навколо очима любові з серця свого духовного, яке зросло та виросло в багато раз!

Так, той чоловік пізнав велике блаженство, в якому може жити подвижник на шляху до Бога! Адже він освоїв той стан, в якому може людина постійно відчувати присутність Бога і знаходить у Богові Опору у всіх своїх життєвих ситуаціях.

Так минув рік. Багато чого пізнав чоловік, коли жив у Майстра, який не відкидає тіней у Його домі разом з іншими учнями.

* * *

І тоді Майстер покликав цього чоловіка і сказав:

— Ти освоїв перший ступінь учнівства. Ти навчився утримувати себе в центрі спокою та любові, що називається духовним серцем. Але ти освоїв це за умов ашраму, де завжди панує гармонія.

Тепер же, ти міг би вирушити у світ, де живуть звичайні люди, і постаратися утримувати ці стани в тих ситуаціях, коли довкола не все сприятливо.

Ще, ти міг би навчити тому, що знаєш тепер сам, тих людей, які проситимуть тебе про допомогу.

— Ти проганяєш мене, мій Майстер?! Але ж я ще так мало знаю та вмію!

— Зовсім ні, Я не проганяю тебе, Я просто даю тобі наступне завдання, навчитися робити все те саме, але без Моєї допомоги. Я чекатиму на тебе тут знову, тоді, коли ти будеш готовий навчатися далі.

— Як я дізнаюся про це? Адже, я ще не завжди можу сприймати Думки Бога та Його Слова! Я ще стільки не освоїв! Як я розрізнятиму правильне і неправильне? Як мені навчитися робити правильно, якщо я не зможу запитати у Тебе поради?

— Бог вміє говорити з душею не тільки за допомогою слів.

Той, хто освоїв уміння бути любов'ю, далі вчитиметься наступному вже легко!

Пам'ятаєш той день, коли ти вперше прийшов до Мене?

Ти тоді дивився на своє відображення…

Ось так і більшість людей живе у світі, ніби дивлячись лише на своє відображення у всьому. Цим і обмежується їхній кругозір. Так живуть маленькі індивідуальні душі, які думають тільки про себе. Такі душі сприймають все у світі відповідно до того, як це стосується особисто до них: «мене люблять — або мене не люблять», «мені роблять приємно — або неприємно», «я хочу цього, того і ще того…» .

Адже людина зазвичай бачить лише те, на що вона дивиться!

Якщо ти, наприклад, зараз подивишся на відображення в цьому ставку, то побачиш вже набагато більше, ніж колись раніше, чи не так?

— Так, я бачу і віддзеркалення цього прекрасного неба з легкими хмаринками та птахами, які широко розкрили крила в польоті, і ніжні квіти, що відбиваються в цій гладі так чудово, неначе ростуть у Небесах! Вся ця краса і гармонія — подібна до музики на славу Творця! І ще я бачу Тебе і себе поруч із Тобою. Я ще не бачу, але знаю, що тут відображається і Той, Хто створив усе це! Він завжди з нами. І у всьому я вже відчуваю Його присутність.

— Ну ось, оціни сам, як розширився твій кругозір!

У всьому, що оточує тебе, у всьому, що відбувається з тобою, ти можеш тепер вчитися бачити Прояв Волі Бога і Його Сили, Його Краси і Мудрості!

Всі Творіння — це Прояв Його Замислу!

Весь світ навколо: — це, як послання Бога тобі! І ти можеш вчитися це сприймати. Варто тобі поставити своє запитання Богові і через деякий час ти обов'язково отримаєш відповідь!

Навіть, якщо ти ще не зумієш саме почути Одкровення Бога у внутрішньому просторі тиші, у спокої духовного серця, то ти все одно зрозумієш Його відповідь!

Ця відповідь може прийти до тебе через слова зустрінутої тобою людини, через відкриту в потрібному місці книгу. Або якась інша подія, велика чи маленька, відповість на твоє запитання та підкаже рішення.

Не бійся уроків Бога! І не лякайся своїх помилок! Тоді, ти поступово навчишся ясно чути Його Голос і знати Його Побажання завжди!

* * *

Майстер продовжив:

— Справжня любов позбавлена егоїзму. Це є критерій, що дозволяє завжди відрізнити правильне від неправильного в собі та в інших людях.

Люби — саме так!

Допомагай і іншим пізнавати саме таку чистоту любові!

І тоді Закони Доброти і Турботи, які ти вже засвоїв, навчаючись у Мене, ніколи не підведуть тебе!

Тепер ти зможеш вчитися жити завжди, усвідомлюючи присутність Бога!

Ти зможеш, саме відчуваючи Бога, йти чи сидіти, мовчати чи говорити, їсти їжу, милуватися красою!

Ти зможеш дивитися і бачити Прояв Волі Бога у всьому, що оточує тебе і приходить до тебе! І розуміння Його Любові та Мудрості зростатиме у тобі з кожним днем!

Отож, і живи, і допомагай усім істотам, яких Бог посилає на твою долю!

Так, ти підготуєш себе до того моменту, коли будеш готовий побачити Прояв Бога і в собі самому, також дізнатися Його, як своє власне Вище Я, тотожне Я Загальному! Ось тоді ми і зустрінемося знову!

<<< >>>
 
ГоловнаКнигиСтаттіФільмиФотогалереяСкринсейвериЕнциклопедіяАудіокнигиАудіолекціїПосилання